Zeisen met beleid en gezelligheid

Voor het zesde jaar hebben we met een groepje van zeven vrijwilligers een wegberm aan de Fonteinallee gemaaid. Kan de eigenaar, de gemeente Renkum dat niet zelf doen? Ja dat kan, maar het brede stuk verder van de weg lieten ze liggen. Mooi voor de natuur zou je denken. Maar de berm verruigt, dauwbramen en sleedoorn nemen de berm langzaam over. En dat terwijl hier verscheidene bijzondere bloemen voorkomen, zoals gulden sleutelbloem, wilde marjolein, wilde kaardenbol, harige ratelaar en maarts viooltje.

In juli bloeide de marjolein volop, de boerenwormkruid op de voorgrond nog in de knop.

De initiatiefnemers Derk en Henk zagen dat met lede ogen aan en besloten hun ecologische kennis hier in praktijk te brengen. De berm maaien en het maaisel verwijderen, af en toe plukjes zaadzettende planten overslaan, om een mierennest heen, en een geleidelijke bochtige overgang naar de achterliggende houtsingel maken. Dat kan met machines, maar met de hand is leuker. We maaien met de zeis, goed om de kantoor-armen en -heupen in beweging te brengen, vrij van lawaai, en gezellig. Met medewerking van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur (menskracht) , de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (uitleen gereedschap) en de gemeente Renkum (afvoer van de hopen maaisel) komen er geleidelijk aan nog meer bloemen. En onder onze vrijwilligers tellen we ook twee gemeente-ambtenaren, die voor een keertje graag de zeis hanteren!

We zien jonge planten van de sleutelbloem opkomen, vooral op plekken waar we ook de moslaag weer wat open maken. Het glad walstro breidt uit, en hengel hadden we nog niet eerder ontdekt in de berm. En er is tijdens het werk altijd iets bijzonders te ontdekken: een stuk slangenvel van een vervellende ringslang, een dikke stuifzwam, een brede wespenorchis… Dat delen we graag met elkaar tijdens het werk en tijdens de pauze. En met jou!

Zie ook eerdere berichten over de Fonteinallee op deze weblog, o.a.

we-maken-de-wegberm-fonteinallee-mooier-2/

 

Eerst kijken, dan maaien.

parelstuifwam

ringslangen vervellen, en als je geluk hebt vindt je zo’n vel!

Advertenties

Over kloenstebuiten

in vrije tijd: ecoloog, enthousiast natuurliefhebber, gezond en vers eten uit de regio; werkzaam in advies over duurzame landbouw en aantrekkelijk landschap

Geplaatst op 2 september 2017, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Zeisen van lang en wat ouder gras is best lastig. Eenjarige takken van de dauwbraam geven juist wat extra stevigheid en helpen hier. Idealiter maai je gras in mei of juni met de zeis, maar dat past niet bij ons natuurdoel.

  2. Frans Verkleij

    Wat goed Henk dat jullie met de zeis aan de slag gaan. Lukt dat? Ik probeer in mijn tuin het om lange gras te zeisen, en dat valt niet mee! Mooi initiatief, ga zo door. Frans Verkleij uitTilburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: