We maken de wegberm Fonteinallee mooier – 2

De sleutelbloem aan de Fonteinallee bij Doorwerth hebben prachtig gebloeid in het voorjaar. In  juli begonnen de bermen weer aardig dicht te groeien, met deels braam, deels gras. Met daartussen ratelaars en kaardenbollen wie weet wat nog meer voor bijzonderheden. We hebben op 15 juli nogmaals een werkavond georganiseerd om op de ruigste plekken te maaien en te snoeien.

Henk zeist voorzichtig zeisen langs de agrimonie (foto hans Huitema)
Henk zeist voorzichtig zeisen langs de agrimonie (foto hans Huitema)

 

De ruige anjer, zeer zeldzame plant herontdekt (foto Hans Huitema)
De ruige anjer, zeer zeldzame plant herontdekt (foto Hans Huitema)

Dit zomer bezoek bracht ook nog weer de vondst van een nieuwe soort op. Of eigenlijk een oude vondst: de ruige anjer, zo’n 25 jar gelden ook hier waargenomen, bleek ook nu aanwezig, zij het in slechts twee forse exemplaren. Ze zijn bijna uitgebloeid, sterven daarna ook af, maar via de zaden kunnen volgend jaar nieuwe planten verschijnen. Het is een zeer zeldzame Rode Lijst soort, van dijkhellingen  op licht beschaduwde zandgrond: en dat is weer precies zoals het hier is.

Het ideale beheer moeten we nog ontdekken, voor zomerbloeiers zoals de agrimonie en de ruige anjer zou je later willen maaien. We hebben deze planten uiteraard gespaard.

In oktober, waarschijnlijk zaterdagmiddag de 19 e, gaan we nog een werkdag houden. Helpende handen zijn welkom, aanmelden kan met een reactie op deze blog.

Zie ook weblog van okt 2012

Een gedachte over “We maken de wegberm Fonteinallee mooier – 2

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.